איך מסבירים לילד את המשמעות של הורות משותפת

23/02/2014

אם אתם כיום מגדלים ילד או ילדה קטנים במסגרת של הורות משותפת, אתם בוודאי מודעים לכך שיגיע היום בו הילד יתחיל להסתקרן ולשאול שאלות אודות ההרכב המשפחתי שלו. בדרך כלל, שלב זה לא מגיע לפני גיל שלוש-ארבע, כיוון שעד אז הילדים לא מודעים לכך שקיימים עוד מודלים של הורות מלבד המשפחה שהם חיים בה, אך עם הזמן ובעיקר אחרי הם יתחילו ללכת לגן וייפגשו בילדי גן אחרים, הם יתחילו להבין שמשפחתם לא דומה למשפחות של (חלק מ) הילדים האחרים. בשלב זה לרוב עולות שאלות על המבנה המשפחתי ואתם ההורים תדרשו להסביר לילד על המשמעות של הורות משותפת.

כדי להסביר לילד קטן על המודל המשפחתי המיוחד הנקרא היום הורות משותפת, יש צורך במעט הכנה מראש והיערכות לרגע הזה, כדי לא להיתפס לא מוכנים. תכנון קצר מראש יכול אפילו להפוך את השיחה הזו עם ילדכם, שעלולה להיות מעט לא נוחה,  לחוויה חיובית ומקרבת, כל עוד תענו על שאלותיו של הילד בכנות ובסבלנות. להלן כמה טיפים להורים החיים במסגרת של הורות משותפת על איך לגשת לשיחה זו ואיך לענות על השאלות הצצות.

 

1. היו כנים. לא משנה איזה מידע תבחרו בסופו של דבר לחלוק עם ילדכם, ספקו לו תשובות כנות וישירות ככל האפשר.

2. הכינו תשובות מראש. לכל משפחת של הורות משותפת יש את הסיפור המשפחתי שלה: איך ההורים נפגשו, כיצד הגיעו להחלטה להביא לעולם ילד במשותף, אילו תהליכים ומהמורות עברו בדרך ועוד. לפני השיחה עם הילד על דרך הגעתו לעולם, רצוי להכין מראש את הסיפור המשפחתי הזה ולחשוב איך הייתם רוצים להציג אותו לילדכם. זכרו שבעתיד, כל שהילד יגדל הוא ירצה לשמוע עוד ועוד פרטים מסיפור זה, לכן מומלץ להכין תיעוד של ההריון והלידה בדיוק בשביל מצבים אלו.

3. הקפידו שהגירסה שאתם מוסרים לילדכם היא אותה גירסה שהילד ישמע גם אצל שותף ההורות שלכם. שתפו את השותפ/ה שלכם בלבטים שלכם, נסו לנסח יחד סיפור משפחתי אחיד ומשותף. החליטו כמה מהמידע ואיזה מידע אתם בוחרים לשתף עם הילד בשלב זה של חייו. על ידי תקשורת בריאה תוכלו להיות בטוחים שההורה השני לא מספר גירסה אחרת או מוסיף פרטים שלא תיכננתם לספר, שכן אם הילד ייחשף לגירסאות שונות בבתים שונים הוא עלול להיות מבולבל. חשוב לשתף גם את הגננת בגירסה שתבחרו. גני ילדים בישראל יודעים להתמודד עם סוגים שונים של משפחות חדשות כיוון שהמודעות לכך היום גדולה הרבה יותר, אך חשוב לתת לצוות החינוכי הכוונה לגבי איך תרצו שהנושא ידון גם במסגרת הגן, כיוון שגם שם הילד יכול לשאול שאלות לפעמים.

4. שמרו על קונספט פשוט. ילדים בני 4 לרוב אינם מעוניינים לשמוע את כל פרטי ההתעברות, ההזרעה או טיפולי הפוריות שעברתם. שמרו על סיפור פשוט, בסיסי, ולא מסובך יתר על המידה, כך שילדכם יקבלה תמונה ברורה.

5. היו מוכנים לחזור על הסיפור כמה פעמים - ילדים שנולדו במסגרת של הורות משותפת יתקשו לקלוט את האינפורמציה שתספקו להם על הפעם הראשונה. היו מוכנים לכך שהנושא יחזור עוד יותר מפעם אחת בעתיד, לעיתים בסיטואציות עקיפות: אחרי צפייה בתוכנית טלויזיה, או קריאת ספר, צפייה בסרט וכד'.

6. כדי ללמוד איך לכבד ולהעריך סוגים שונים של משפחות, על ילדכם ללמוד זאת מכם. חשוב להקפיד ולציין שמשפחות שהתהוו בדרך של הורות משותפת הן בעלות ערך זהה למשפחות אחרות. אל תשוו בין מודלים שונים של הורות על דרך של "מודל זה טוב יותר או פחות טוב מהשני" (למשל הורות יחידנית מול הורות משותפת או זוגות נשואים). הסבירו שהורות באה בצבעים ובצורות שונות ולכל משפחה יש חשיבות. אם ילדכם תוהה למה הוריו לא גרים יחד, הסבירו לו שבמשפחות של הורות משותפת יש לא פחות אהבה, חום ודאגה כמו במשפחות במודלים אחרים, והוא אהוב ע"י הוריו ומשפחתו לא פחות פחות מאשר במשפחות במודל אחר.

חזרה למגזין
Loading