חיפוש מהיר
הורות משותפת או תרומת זרע?
בעבר, הדרך להרות ולהביא ילדים לעולם עבור זוגות שהתקשו להיכנס להריון או נשים יחידניות היתה באמצעות שני מסלולים מרכזיים: תרומת זרע או פונדקאות באמצעות אם פונדקאית. אין ספק שההתקדמות הטכנולוגית בתחום הפריון הפכה את התהליך למהיר, מדויק ומוצלח יותר, ועל כן פתרונות כמו תרומת זרע והפרייה חוץ גופית היו כדאיים ביותר עבור מי שרצה להגשים את חלום ההורות. יחד עם זאת, פתרון זה אינו מתאים ולא רלוונטי לחלקים גדולים מהאוכלוסיה, כמו למשל זוגות של גברים חד מיניים או נשים שרצו בילדים אך לא רצו או לא יכלו להיות הגורם היחיד שנושא בנטל גידול הילדים.
מצבים אלו ואחרים יצאו מציאות שהולידה פתרונות נוספים להגשמת חלום ההורות ובהם פונדקאות בחו"ל (בעיקר עבור זוגות חד מיניים) וכן המסלול של הורות משותפת שהולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות ובו גברים ונשים חוברים יחד לצורך הבאת ילד משותף לעולם, שלא בתוך מסגרת רומנטית.
במאמר זה נבדוק מהם היתרונות והחסרונות של מסלול ההורות המשותפת אל מול הורות יחידנית המתבצעת באמצעות תרומת זרע.
תרומת זרע - יתרונות
תרומת זרע החלה את דרכה כפתרון עבור זוגות נשואים שנתקלו בקשיים בהבאת ילדים לעולם בשל בעיות פוריות של הגבר. עם השנים הורחב השימוש בתרומת זרע דרך בנק הזרע גם לנשים רווקות אשר רצו להביא ילדים כאמהות יחידניות. יתרונות המסלול:
-תרומות הזרע מאפשרות לזוגות, נשים רווקות וכן זוגות לסביות להגשים את חלום ההורות בקלות יחסית.
-נשים וזוגות המעוניינים בתרומת זרע יכולים לפנות לאחד מ-12 בנקי הזרע המצויים ברחבי הארץ (פרטיים וציבוריים כאחד) או לרכוש תרומת זרע מבנקי זרע הנמצאים בחו"ל.
-הגברים התורמים זרע עוברים סינונים קפדניים הכוללים בדיקות רפואיות לשלילת מחלות גנטיות ומחלות מדבקות (איידס, הפטיטיס) ודגימות זרע נשלחות לבדיקת איכות של תאי הזרע, מה שמגדיל את אחוזי ההצלחה של ההזרעות התבצעות באמצעות תרומת זרע.
-הנשים הבוחרות בתרומת זרע יכולות לבחור את המועמד המתאים להן מתוך קטלוג מועמדים הכולל את תכונותיו העיקריות של התורם בהם: מראה חיצוני (צבע עיניים ושיער, גובה ומשקל), מוצא, השכלה, ולעיתים גם תחביבים. בבחירת תרומת זרע מחו"ל ניתן לקבל תמונה של התורם בילדותו. אישה המשתמשת בתרומת זרע היא האם הביולוגית והאפוטרופוס היחידי של הילד ואינה צריכה לחלוק את חובותיה או זכויותיה עם אדם נוסף.
-קופות החולים מממנות את תהליך ההזרעה או ההפריה החוץ גופית (אך את מנת הזרע האם צריכה לקנות בעצמה).
-בבנקי זרע פרטיים ניתן לשריין מנות זרע מתורם אחד במידה והאם תהיה מעוניינת בעתיד בילדים נוספים שיהיו גם אחים ביולוגיים.
תרומת זרע - חסרונות
עלויות: עלויות של רכישת תרומת זרע נעות בין 1200 ש"ח בבנקי הזרע הפרטיים לקצת פחות מכך בבנקי הזרע הציבוריים. תרומת זרע מחו"ל היא יקרה יותר: 2500-4500 ש"ח למנה. בנוסף לכך, במקרה של הורות יחידנית הנטל הכרוך בגידול הילד נופל על האם בלבד.
זמינות: בשל מחסור בתרומות זרע וביקוש גבוה, בחלק מהבנקים (בעיקר הציבוריים) הזמינות לקבלת מנה כרוכה בתקופת המתנה.
זהות התורם: תורמי הזרע מבצעים זאת באופן אנונימי. כיום לא מתבצע רישום מסודר העוקב אחר תורמי הזרע בארץ כך שבאופן תאורטי גבר יכול לתרום זרע בכמות שאינה מוגבלת בבנקים השונים. עובדה זאת יוצרת מצב בו הסיכוי לנישואין בין קרובי משפחה שהם אחים מדרגה ראשונה הוא גבוה.
בנוסף לכך ישנם נושאים רגשיים ופסיכולוגיים הנגזרים מכך שהילד גדל מבלי לדעת את זהות האב וללא גישה לשורשיו ההיסטוריים או הגנטיים מצד האב.
הורות משותפת - יתרונות
כאמור, הורות משותפת היא פתרון ייחודי אשר מאפשר ליחידים או לזוגות חד מיניים להביא ילדים לעולם באופן פשוט יחסית, שלא כחלק ממסגרת רומנטית. בהורות משותפת, חלוקת הזכויות והחובות של ההורים מוסדרת מראש במסגרת של הסכם הורות משותפת הנערך באמצעות עורכי דין, והשותפים להורות הופכים למעשה למשפחה החולקת ילד בדומה למשפחה שבה ההורים גרושים (אך ביחסים טובים). היתרונות:
-הורות משותפת מתאימה למי שמעוניין בילד אך לא בזוגיות וכן לזוגות חד מיניים שאין באפשרותם לאמץ או להיעזר בפונדקאית.
-הורות משותפת מאפשרת לשותפים להורות לחלוק ביניהם את העומס הכלכלי, הנפשי והפיזי הכרוך בגידול ילדים באמצעות חלוקת הזמן והמשאבים בין שני משקי בית. ההורים השותפים יכולים להנות מימי חופש שלמים או חצאים, לצאת לחופשות, לחלוק בהוצאות, להיעזר בשותף בימי מחלה של הילד וכן הלאה.
-שותפים להורות משותפת סובלים פחות מקשיים בירוקרטיים בשל העובדה שלילד 2 הורים- גבר ואישה.
-ההוצאות הכרוכות בהריון במסלול של הורות משותפת הן נמוכות יחסית לפונדקאות וזהות להורות יחידנית (אלא שהן מתחלקות בין שני אנשים או יותר).
הורות משותפת - חסרונות
-קושי בבחירת שותף להורות: במקרה הטוב- לגבר או לאישה המעוניינים בהורות משותפת כבר יש חבר או מכר שמעוניין אף הוא בכך, אך ברוב המקרים על הגבר או האישה למצוא בכוחות עצמם שותף לתהליך, בין אם באתרי הכרויות או פלטפורמות אחרות המיועדות למטרה זו. מדובר בהחלטה הרת גורל שכן השותף הוא אדם שיהיה חלק מהחיים שלכם וייקח חלק שווה בכל ההחלטות הקשורות בגידול הילד. תהליך מציאת השותף הוא הרבה פעמים מסובך וארוך כי לא תמיד קל למצוא שותף לערכים ולתפיסות העולם והחינוך.
במקרים בהם מדובר על זוג לסביות/הומואים שמכניסים שותף לחייהם ישנם נושאים העלולים לגרום לחיכוכים במערכת היחסים המורכבת מלכתחילה בשל חוסר האיזון במערכת היחסים (יחיד מול זוג).
חזרה למגזין