הסכם הורות משותפת

11/11/2013

הצורך הבסיסי של נשים וגברים במשפחה והורות הביא היום להתפתחות של מודלים משפחתיים חדשים, השונים מהמבנה המשפחתי המסורתי של אמא, אבא וילדים. אחד מהמודלים ההולכים והופכים נפוצים יותר ויותר כיום הוא מודל של הורות משותפת. גברים או נשים שהגיעו לגיל מסויים בלי לממש את פוטנציאל ההורות שלהם- אם בגלל שלא מצאו בן או בת זוג או בגלל שהם מקיימים מערכת יחסים חד מינית, נאלצים לחשוב על דרכים מקוריות ויצירתיות להגשמת החלום. יש הבוחרים בדרך של הורות משותפת, ומכניסים לחייהם פרטנר או פרטנרית חדשים לצורך יצירת משפחה חדשה בישראל. בחלק המקרים מדובר באנשים שלא מכירים לגמרי זה את זה, שההכרות ביניהם נוצרה רק לצורך הקמת משפחה. במקרים כאלו, אך גם במקרים שהפרטנר הוא חבר מוכר, כדאי לחשוב על ניסוח וחתימה על הסכם הורות משותפת לפני היציאה לדרך.

מהו הסכם הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת הוא חוזה משפטי המנוסח על ידי עורך דין ובהשתתפות כל הפרטנרים הלוקחים חלק בהבאת הילד. מטרתו היא להבטיח את זכויותיהם וחובותיהם של כל ההורים הנכללים בתהליך, תוך דאגה להבטחת בטחונו הבריאותי והנפשי של הילד וכן הגדרה ברורה של חלוקת האחריות והנטל הכספי בין הצדדים. ההסכם מכסה בדרך כלל את כל שלבי התהליך, החל משלב ההפריה, דרך ההיריון והלידה, ועד לגידול הילד. הסכם הורות משותפת דורש את אישורו של בית המשפט והוא חוזה מחייב.

מה צריך לכלול הסכם הורות משותפת?
חלק מהדברים המוגדרים בהסכם הורות משותפת אולי נשמעים כברורים מאליהם עבור רוב האנשים (למשל, שההורות המשותפת לא אמורה לפגוע בזכותו של כל אחד מההורים לקיים מערכות יחסים לפי בחירתו, או שיש לשמור על טובת הילד ורווחתו), אבל כשאנשים זרים מתכנסים יחד כדי ליצור משפחה חדשה חשוב מאד להגדיר מראש את הכללים והתנאים הבסיסיים כדי למנוע אי הבנות, ריבים או חוסר הסכמה. כך הכל מונח על השולחן מההתחלה וברור ומובן לכולם. כדאי גם לקחת בחשבון שהורות וגידול ילדים הוא דבר דינמי ונתון לשינוי. הרבה הורים חדשים מוצאים שהחוויה שונה מאוד ממה שציפו או תיארו לעצמם. לכן יש מקום גם להתגמשות ואם החוזה שנחתם או חלק מהסעיפים שבו לא מתאימים יותר להורים- אפשר לעדכן אותו ולהכניס שינויים. נקודות חשובות שהסכם הורות משותפת צריך להכיל הן:
-הגדרת החובות והזכויות של כל אחד מההורים החתומים בהסכם, בהתאם לצורכי הילד.
-קביעת הסכמים כלכליים הנוגעים לילד, כגון: היקף המזונות, רכישת מוצרי תינוקות, הוצאות חינוך, הוצאות בריאות ועוד.
-קביעת הסדרי ראיה- מתי רואה כל אחד מההורים את הילד ואיך תתבצע חלוקת הזמן בין הבתים.
-נושא המשמורת- מי הוא האפוטרופוס של הילד?
-קביעת הנחיות למקרה שאחד מההורים לא יכול לגדל את הילד או חס וחלילה נפטר.
-הפריה והריון- כיצד תתנהל השותפות בתקופת הריון ולידה,איך תתבצע ההפריה וכיצד מממנים אותה? במקרה של זוג הומוסקסואלי הבוחר להביא ילד עם אישה- מי מבני הזוג יהיה האב הביולוגי? מי משלם עבור טיפולים ובדיקות רפואיות שאינם חלק מסל הבריאות של הקופה לפני או במהלך ההיריון? האם תינתן תמיכה כלכלית לאישה ההרה בזמן ההיריון או חופשת הלידה? מה עושים במקרה של פגם גנטי בעובר?
-חינוך- באיזה מסגרת חינוכית יתחנך הילד, כיצד יחולקו התשלומים ומי יממן תשלומים יוצאי דופן כמו שיעורים פרטיים או חוגים?
הסכם הורות משותפת מכסה מגוון רחב של תחומים הנוגעים לכל אספקט בחיים של הילד ושל הוריו. כדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בכתיבת הסכמים של הורות משותפת, המודע הן לצרכים ולאתגרים הקשורים בהקמת משפחה חדשה והן לחוקים אזרחיים ודיני משפחה, ולהרכיב איתו הסכם הורות המקובל עליכם ומותאם לצורכיכם.

 

חזרה למגזין
Loading